Kvindernes kampdag: Lige muligheder for alle i malerfaget

Netavisen Pio den 7. marts 2025
Af Michelle Freese, Thomas Lang, Henning Tarp, Claus Jensen, Asger Ward Pallesen og Hans Martin Andersen, lokalformændene i Malerforbundet

Den 8. marts markerer vi Kvindernes Internationale Kampdag – en dag, der minder os om de fremskridt, vi har gjort for ligestilling, men også om de udfordringer, vi stadig står over for.

Som lokalformænd i Malerforbundet ser vi dagligt, hvordan kvinder, der ønsker at blive en del af vores fag, stadig møder flere barrierer end deres mandlige kollegaer.

Malerfaget er et af de mest ligestillede håndværksfag, hvor op mod 30-40 procent af de ansatte er kvinder.

Blandt de lærlinge der træder ind i faget, har kvinder i mange år udgjort omkring 50 procent, hvilket er en positiv udvikling.

Det viser, at flere kvinder ser malerfaget som en attraktiv karrierevej – men der er stadig plads til forbedringer.

Behov for en kulturændring

Dog ser vi stadig en tendens til, at kvinderne oftere end mænd vælger timeløn frem for akkordarbejde, hvilket kan medføre lavere løn over tid.

Flere kvindelige malere har påpeget, at de generelt er mindre tilbøjelige til at kræve højere løn, hvilket understreger behovet for en kulturændring i hele branchen.

Vi skal sikre, at kvinder føler sig rustede til at forhandle deres vilkår på lige fod med mændene.

Samtidig er der stadig en lønforskel mellem mænd og kvinder i Danmark – også i vores branche. Kvinder har i gennemsnit en lavere pensionsopsparing, fordi de oftere tager barselsorloven og i højere grad vælger deltidsarbejde for at få familielivet til at hænge sammen.

Opdeling på arbejdsmarkedet

Det er en strukturel skævhed, som vi som samfund er nødt til at tage alvorligt. Det er afgørende, at vi sikrer mere ligelig fordeling af barsel og arbejder for mere retfærdige løn- og pensionsvilkår.

Vi ved, at kønsopdelingen i faget stadig findes, hvor mænd oftere arbejder på store byggepladser, mens kvinder i højere grad udfører arbejde for mindre malermestre.

Det er vigtigt, at vi fortsat arbejder for, at alle – uanset køn – får adgang til de samme muligheder og vilkår inden for faget.

I Malerforbundet arbejder vi for et fag, hvor alle har samme muligheder – uanset køn. Vi skal have flere kvinder ind i malerfaget, og det kræver, at vi i fællesskab skaber en mere inkluderende kultur.

Det handler ikke kun om retfærdighed, men også om at sikre fagets fremtid. Vi kan ikke undvære den arbejdskraft, talent og perspektiver, som kvinder bringer med sig.

Lad os bruge denne kvindernes kampdag til at tage diskussionen videre og handle. Det er tid til lige muligheder – også i malerfaget.