Thorvald Netværket

Frivilligt Netværk af  Socialdemokrater

Læserbrev i Berlingske Tidende den 28. oktober 2023

Læserbrev af Claes Ludvigsen

Riv ikke familiebånd i stykker

Børnerådets formand vil lade børn bestemme, om de skal afbryde kontakten med en af forældrene.

Når børn ikke er gamle nok til at beslutte at drikke alkohol, til at foretage økonomiske dispositioner, eller til at melde sig ud af skolen: Ja så skal de heller ikke kunne beslutte sig til at afskære nære slægtninge.

Den tyske familiedommer Jürgen Rudolph har på baggrund af sine erfaringer op til 2014, betegnet skilsmissesystemets korte børnesamtaler, som ”børnemishandling”. Fordi det sætter barnet i en loyalitetskonflikt mellem dets to forældre. Hans tanker er i dag baggrund for familieretten i Tyskland, Belgien, Schweiz, Tjekkiet og Slovakiet.

Modsætter et barn sig samvær med en forælder, skal både forældrene og barnet have hjælp og vejledning fra en psykolog, så samværet fungerer bedre for alle parter. Sådan som et barns forsøg på at undgå skolegang håndteres.

På den måde lider barnet ikke forældretab. Familiebånd bør ikke rives over. De skaber ro, identitet, selvforståelse, trivsel og bedre helbred. Det fortæller blandt andet den amerikanske professor Linda Nielsens sammenfatning af 60 undersøgelser fra 2018.